IGAZI CSODASZER A LILAKÁPOSZTA!

A fejeskáposztát már az ókorban is ismerték és gyógyításra is használták.


A vöröskáposzta gömb alakú, levélzete tömör, színe a világos lilától az egészen sötét, a padlizsán liláig terjed. A káposzta egész évben tárolható veremben, pincében, prizmába rakva, az ideális tárolási hőmérséklet 2-3 °C . Viszont C-vitamin tartalma a tárolás során kb. 20 százalékkal csökken.




A legtöbb értékes vitamintartalmát salátaként fogyasztva vihetjük be a szervezetünkbe.
Az Amerikai Mezőgazdasági Kutató Szolgálat vizsgálatából kiderült, hogy a lilakáposzta 36 féle antocianint tartalmaz.
Az antociánok egy vízoldékony színanyagcsoport. Színüket a pH-tól függően változtatják, a pirostól kezdve a kékig.
Antociánról kutatások bebizonyították, hogy védenek a rák, időskori és idegrendszeri betegségek, gyulladások, cukorbetegség, bakteriális fertőzések ellen.


Az antocián az ami a káposzta vöröses színét adja és egyre több bizonyíték van rá, hogy az antocián véd a rákos megbetegedések ellen, és emellett serkenti az agyműködést és védelmet nyújt a szívnek is.
A lilakáposzta csodálatos ásványi- és vitaminbomba, található benne kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, C- és U-vitamin, hihetetlenül erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében, enyhíti a gyulladást, és mindenféle gyomor- és emésztési problémára jó hatással van. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolja a vérrögök képződését. A káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék.


Nem csak a lilakáposzta, de annak csírája is rendkívül jótékony hatással van szervezetünkre.


Kedves olvasó! Ha szeretnél tőlünk értesítést kapni a friss hírekről, akkor kattints ide, és iratkozz fel a hírlevelünkre: http://www.vilagom.hu/newsletter/

 

Szólj hozzá

comments