SUGÁRKEZELÉSSEL TARTÓSÍTJÁK A ZÖLDSÉGEKET, GYÜMÖLCSÖKET

Rengeteg szakember szeretné felhívni a figyelmet az élelmiszerek sugárzással való tartósítására, de még mindig nagyon kevesen tudják, hogy az ő asztalukra is sugárkezelt zöldség, gyümölcs kerül.

loading…



A WHO szerint az ionizáló sugárzással való tartósítás az egyik leg tisztább módszer, mivel nem tartalmaz semmiféle vegyszert és nem okoz károsodást az élelmiszerekben.

loading…



Nagy az ellentmondás, mert más kutatók szerint viszont nagyon is károsító és értelmetlen a sugárzással való tartósítás.
Ez a módszer az EU teljes területén engedélyezett.
    Többfajta ionizáló sugárzás létezik:

elektromágneses sugárzás: távoli ultraibolya-, röntgen- és a gamma-sugarak
részecskesugárzás: proton-, elektron-, alfa-sugárzás, vagy más töltött részecskék
Az ionizáló sugárzás hatása az élő szervezetekre 

loading…


Ennek a jelenségnek a tárgyalásakor általában a sejtet vesszük alapul. A sejt nagyrészt vízből áll, amit az ionizáló sugárzás reaktív H és OH gyökökre bonthat. Ezek a gyökök a sejt más szerveivel reagálva tönkretehetik azokat. Ennek a folyamatnak három kimenetele van:
•    az érintett sejtek megjavítják saját magukat
•    az érintett sejtek elpusztulnak
•    az érintett sejtek rosszul javítják meg saját magukat
A második eset mindennapos jelenség: az emberi szervezetben naponta több millió sejt pusztul el. A harmadik lehetőség is általában a sejt pusztulásához vezet, az esetek kis hányadában azonban rákot okozhat és sugárbetegséget.

Szólj hozzá

comments